08-12-2022..
Gibalni adventni koledar 2. teden

Ta teden bo obarvan z vajami za hrbtenico. Začenjamo z vsem dobro poznano vajo – mačka/krava. Postavimo se v položaj na vse štiri. Bodite pozorni, da so dlani pod rameni in kolena pod kolki. Z vdihom dvignite zgornji del hrbta in glavo spustite med ramena (položaj mačke), z izdihom pa spustite hrbet nizko (v položaj krave) in pogled usmerite navzgor in naprej. Naredite 5 x 10 ponovitev, vmes pa si vzemite 30 sekund odmora.

Danes je na vrsti izteg nasprotne roke in noge. Postavite se v položaj na vse štiri. Bodite pozorni, da so dlani pod rameni in kolena pod kolki. Vdihnite, aktivirajte trebušne mišice in nato z izdihom  iztegnite nasprotno roko in nogo do (največ) izravnanega položaja. Z vdihom vrnite roko in nogo v začetni položaj. Z vsako nogo/roko naredite 5 x 10 ponovitev, vmes naredite 30 sekund odmora.

Vaja, ki jo bomo naredili danes, se imenuje upogib trupa. Uležite se na hrbet, eno nogo pokrčite in postavite stopalo na podlago, drugo pa iztegnite. Roke lahko postavite pod ledveni del (tako kot kaže slika), ali pa jih enostavno iztegnite ob telesu. Vdihnite, aktivirajte trebušne mišice in z izdihom dvignite zgornji del trupa tako, da odlepite lopatice od podlage. Z vdihom se spustite nazaj v začetni položaj. Naredite 5 x 10 ponovitev in si vmes vzemite 30 sekund odmora.

Pred vami je nova zanimiva vaja – strešica. Postavite se v položaj na vse štiri. Bodite pozorni, da so kolena postavljena pod kolki in dlani pod rameni. Prste na nogah uprite v podlago. Vdihnite in z izdihom dvignite kolena od podlage, medenico v zrak, potisnite stopala v podlago in glavo spustite med ramena. Zadržite 5 sekund in se nato počasi spustite v začetni položaj. Naredite 5 x 10 ponovitev in si vmes vzemite 30 sekund odmora.

Danes vas čaka vaja, ki se imenuje mali most. Uležite se na hrbet, kolena pokrčite in stopala postavite na podlago. Vdihnite, z izdihom aktivirajte trebušne mišice in medenico dvignite v položaj malega mosta (kot kaže slika). Stisnite tudi zadnjico. Položaj rahlo zadržite in nato počasi vrnite medenico nazaj na podlago. Naredite 5 x 10 ponovitev, vmes si vzemite 30 sekund odmora.

Za današnji dan smo si zamislili krožno vadbo, ki je sestavljena iz vaj tekočega  tedna: mačka/krava, izteg nasprotne roke in noge, upogib trupa, strešica in mali most. Vsako vajo ponovite 10 – krat in si vmes vzemite 30 sekund odmora. Naredite 3 kroge. Med vsakim krogom vaj naredite 1 minuto odmora.

Nedelja je namenjena gibanju na svežem zraku, zato si izberite svojo najljubšo aktivnost – sprehod/tek in se ob tem sprostite. Če greste na sprehod, poskušajte doseči vsaj 10.000 korakov.

Termini za izvajanje posvetovalnic v lokalnih skupnostih v letu 2024:

vsako 1. in 3. sredo v VGC Andeški hram (od 8.30 do 9.30)


 

INDIVIDUALNI POSVETI

Individualni posveti s strokovnimi sodelavkami CKZ v prostorih CKZ (po predhodnem telefonskem dogovoru na številko 030 662 126):

vsak delovni dan  med 7. in 14. uro